Matcha kasvatamine toimub erilise tehnikaga: teepõõsaid varjestatakse enne lõikust, et suurendada klorofülli ja aminohapete sisaldust.
See protsess annab matchale selle erksa rohelise värvi, rikkaliku maitse ja kõrge toiteväärtuse.
Räägime lähemalt tseremoniaalse matcha kasvatamisest
Tseremoniaalse ehk kõrgema kvaliteediga matcha kasvatamise protsess on tõepoolest väga põhjalik ja ajakulukas. Lühike ülevaade sellest, kuidas kõige kvaliteetsem matcha valmib:
Lisaks peame välja tooma, et ka imastikutingimused mõjutavad matcha valmimise ja koristamise aega. Matcha taimed vajavad optimaalseks kasvuks teatud temperatuuri, niiskust ja päikesevalgust. Kui ilmastikutingimused ei ole soodsad, võib matcha valmimise protsess rohkem aega võtta.
Mõni aasta saabub kevad Jaapanis hiljem kui oodatud, mis mõjutab matcha taimede kasvu ja valmimist. Kuna tseremoniaalset matchat koristatakse ainult üks kord aastas, on hilinenud kevad põhjustanud viivitusi matcha saagi koristamises.
All olevalt lingilt leiate meie kõrgeima kvaliteediga matcha.
/matcha/30g
See protsess annab matchale selle erksa rohelise värvi, rikkaliku maitse ja kõrge toiteväärtuse.
Räägime lähemalt tseremoniaalse matcha kasvatamisest
Tseremoniaalse ehk kõrgema kvaliteediga matcha kasvatamise protsess on tõepoolest väga põhjalik ja ajakulukas. Lühike ülevaade sellest, kuidas kõige kvaliteetsem matcha valmib:
- Kevad on matcha koristamise aeg. Tseremoniaalset matchat korjatakse ainult üks kord aastas, tavaliselt kevadel. Koristamisel kogutakse ainult taime varre esimesed noored lehed, need annavad matchale parima maitse ja kvaliteedi.
- Enne koristust kaetakse matcha taimed päikesekaitsekangaga. See protsess kestab tavaliselt 30-40 päeva enne koristust. Päikesevarju all kasvades säilitavad lehed oma erkrohelise värvi ja head omadused ning aitavad vältida mõru maitset.
- Koristatud matcha lehed aurutatakse kohe pärast koristust. Aurutamine aitab säilitada lehtede erkrohelist värvi ja lukustab maitse. Ühtlasi aitab see vältida oksüdatsiooni, mis muudaks tee hoopis mustaks teeks.
- Aurutamise järel suunatakse lehed spetsiaalsesse masinasse, kus kerge tuul eemaldab üleliigse vee lehtedest. See aitab lehed valmistada ette kuivatamiseks.
- Lehed kuivatatakse hoolikalt, et säilitada nende kvaliteet. Kuivatamise protsess aitab eemaldada niiskuse ja säilitada lehtedes maitse ja lõhna.
- Pärast kuivatamist eemaldatakse varred ja lehed sorteeritakse. Lehti nimetatakse selles staadiumis "tenchaks". Tseremoniaalse matcha valmistamiseks jahvatatakse need peeneks pulbriks.
- Tseremoniaalse matcha jahvatamiseks kasutatakse traditsioonilist kivist veskit, mis pöörleb ainult päripäeva. Jahvatusprotsess võtab aega, näiteks 30 grammi matcha valmistamiseks töötab kiviveski tund aega. Selline meetod tagab, et lehed säilitavad kõik oma toitained ja annavad lõpptootes rikkaliku umami maitse.
Lisaks peame välja tooma, et ka imastikutingimused mõjutavad matcha valmimise ja koristamise aega. Matcha taimed vajavad optimaalseks kasvuks teatud temperatuuri, niiskust ja päikesevalgust. Kui ilmastikutingimused ei ole soodsad, võib matcha valmimise protsess rohkem aega võtta.
Mõni aasta saabub kevad Jaapanis hiljem kui oodatud, mis mõjutab matcha taimede kasvu ja valmimist. Kuna tseremoniaalset matchat koristatakse ainult üks kord aastas, on hilinenud kevad põhjustanud viivitusi matcha saagi koristamises.
All olevalt lingilt leiate meie kõrgeima kvaliteediga matcha.
/matcha/30g
KKK matcha kasvatamise kohta
Miks matchat varjutatakse kasvamisel?
Matchat kaetakse varjukangaga 2–4 nädalat enne koristamist, et suurendada L-teaniini ja klorofülli sisaldust ning vähendada mõrkust.
Kas matcha kasvatatakse ainult Jaapanis?
Traditsiooniline ja kõrgeima kvaliteediga matcha pärineb Jaapanist, kus on pehmed vihmased suved ja sobiv pinnas, kuid sarnasel viisil saab matchat kasvatada ka mujal.
Mis vahe on tavalisel teel ja matcha kasvatamisel?
Matcha kasvatamisel varjestatakse teepõõsaid, korjatakse käsitsi vaid noorimad lehed ning kogu teeleht jahvatatakse pulbriks, erinevalt tavalisest teest.
Miks korjatakse matcha jaoks ainult noorimad lehed?
Noored lehed on mahedama maitse ja kõrgema aminohapete sisaldusega, mis on kvaliteetse matcha aluseks.
Miks jahvatatakse matcha kogu teelehest pulbriks?
Matcha puhul tarbitakse kogu teeleht, mis annab joogile rohkem toitaineid ja intensiivsema maitse võrreldes tavalise teega.
Miks matchat varjutatakse kasvamisel?
Matchat kaetakse varjukangaga 2–4 nädalat enne koristamist, et suurendada L-teaniini ja klorofülli sisaldust ning vähendada mõrkust.
Kas matcha kasvatatakse ainult Jaapanis?
Traditsiooniline ja kõrgeima kvaliteediga matcha pärineb Jaapanist, kus on pehmed vihmased suved ja sobiv pinnas, kuid sarnasel viisil saab matchat kasvatada ka mujal.
Mis vahe on tavalisel teel ja matcha kasvatamisel?
Matcha kasvatamisel varjestatakse teepõõsaid, korjatakse käsitsi vaid noorimad lehed ning kogu teeleht jahvatatakse pulbriks, erinevalt tavalisest teest.
Miks korjatakse matcha jaoks ainult noorimad lehed?
Noored lehed on mahedama maitse ja kõrgema aminohapete sisaldusega, mis on kvaliteetse matcha aluseks.
Miks jahvatatakse matcha kogu teelehest pulbriks?
Matcha puhul tarbitakse kogu teeleht, mis annab joogile rohkem toitaineid ja intensiivsema maitse võrreldes tavalise teega.