1. Mis on matcha ja mille poolest see rohelisest teest erineb?​

Matcha ongi tegelikult üht kindlat tüüpi roheline tee, kuid erinevalt teistest teedest koosneb matcha spetsiaalselt kasvatatud ja töödeldud rohelise tee lehtedest tehtud pulbrist. Seetõttu on matcha ka märksa jõulisem ja tõhusam kui tavaline roheline tee: matcha puhul tarbitakse ära kogu teeleht ja kõik, mis selles kasulikku on. Matchal on kandev roll Jaapani teetseremooniatel ning matcha meeldiv maitse ja kasulikud omadused muudavad selle ka kaasaegsete teenautlejate lemmikuks. ​

2. Miks on Jaapani matcha roheline tee eriline?

Kui rohelist teed toodetakse mitmetes maailma paikades, siis kõrgeima kvaliteediga matchat üksnes Jaapanis. Matcha roheline tee jõudis buda munkadega Hiinast Jaapanisse 7. sajandil ning alates sellest on kohalikud teemeistrid viinud matcha kasvatamise ja valmistamise täiuslikkuseni. Samuti kehtivad Jaapanis põllumajanduslikule tootmisele ühed rangeimatest nõuetest maailmas. ​

3. Milline on matcha kasu tervisele?

Matchal usutakse olevat palju kasulikke omadusi: see on rikkalik antioksüdantide sisalduse poolest, kiirendab ainevahetust, soodustab keskendumist. Lähemalt saate lugeda siit.

4. Mis vahe on tseremoniaal- ja kulinaarklassi matchal?

Väga üldiselt rääkides on kulinaarklassi matcha taskukohasem versioon matcha rohelisest teest. Selle kvaliteet on mõnevõrra madalam, nt pole tee värv nii ergas roheline ja maitse sedavõrd sügav - seetõttu soovitatakse kulinaarset matchat tarvitada toiduvalmistamisel.
Tseremoniaalklassi liigitatud matcha on kõrge kvaliteediga: ergas roheline värv, rikkalik aroom, meeldiv maitse jnt ning seetõttu soovitatakse tee valmistamisel kasutada just tseremoniaalset matchat.

5. Kuidas eristuvad usucha ja koicha matcha roheline tee?

Usucha (lahjema) matcha tee valmistamisel kasutatakse rohkem vett ja vähem teepulbrit ja ühtlasi on see ka kõige levinum matcha valmistamise viis. Spetsiaalse vispliga vahustamine kindlustab teele iseloomuliku rikkaliku vahukihi. Koicha ehk kangema matcha valmistamisel segatakse teepulbrit ettevaatlikult bambusvispliga samal ajal vett lisades kuni sobiva konsistentsi saavutamiseni. Kangemat matchat valmistatakse umbes kolm korda suuremast koguses teepulbrist kui lahjemat.

6. Millest tuleb eri sorti matcha tee hinnavahe?

Matcha on võrdlemisi kallis, kuna kõrgekvaliteedilise matcha tootmine on sõna otseses mõttes kunst. See on intensiivne käsitöö, mida mõjutavad paljud eri faktorid – seetõttu on tseremoniaalklassi matcha kallis. Mõnevõrra madalama kvaliteediga kulinaarklassi matcha on ühtlasi ka odavam.

7. Kuidas matcha maitseb?

Matcha maitse sõltub suuresti tema kvaliteedist. Parima kvaliteediga matcha rohelist teed juues võib oodata kergelt rohust alatooni, veidi magusat pähklisust ja meeldivalt mõru kõrvalmaitset. Kui tee on valmistatud õigesti ja kvaliteetsest pulbrist, on selle maitse vastupandamatu. ​

8. Milliseid tarvikuid on matcha valmistamiseks vaja?

Traditsiooniliselt mõõdetakse õige kogus matcha pulbrit välja spetsiaalse bambuslusikaga ning tee vahustamiseks kasutatakse erilist bambusest visplit.

9. Miks mu matcha mõru maitsega on?

Matcha võib olla ebameeldivalt mõru maitsega, kui see on madala kvaliteediga või on tee valmistamiseks kasutatud keeva vett. Parima kvaliteediga matcha ei ole mõru, vaid tugeva rohelise tee maitsega. Kui armastad juua matchat puhtalt, ilma magustamata, tuleks kasutada tseremoniaalklassi matcha pulbrit.

10. Miks matcha korralikult ei vahustu?

Kui matchale ei teki rikkalikku vahukihti, võib põhjuseks olla vähene vahustamine või liiga väike pulbrikogus. Kui arvad, et pulbrikogus on õige, siis proovi põhjalikumat vahustamist – võimalik, et alguses tahab see veidi harjutamist, kuid tulemus on vaeva väärt.

11. Kas veetemperatuur mõjutab matcha maitset?

Jah, kui vesi on liiga kuum, mõjutab see nii matcha tee maitset üleüldiselt kui ka järelmaitset ning eriline umami-maitse võib seetõttu hoopiski kaduda. Parim veetemperatuur matcha valmistamiseks on ca 70–85 ℃.

12. Kui palju on matchas kofeiini?

Matchas on kofeiini märkimisväärselt vähem kui samas koguses kohvis, kuid kuna matchas sisalduv kofeiini imendub kehas aeglaselt, annab see kestva energiasüsti neljaks kuni kuueks tunniks ning sellega ei kaasne suurele kogusele kohvile omaseid kõrvalnähte.

13. Kui kaua matcha säilib? Kas see võib rikneda?

Matchat tuleks säilitada jahedas ja pimedas ning tarbida 12–14 kuu jooksul. Matcha ei tohi jääda kuumuse ja valguse kätte ega saada niiskust. Kui matcha pulbri pakk on avatud, peaks selle ära kasutama paari kuu jooksul ning avatud pakki tuleks säilitada külmkapis. Pakk tuleb alati korralikult sulgeda. Kui soovid paki sisu ümber valada, peab uus säilitusnõu olema läbipaistmatu ning õhukindlalt suletav. Kui soovid matchat säilitada pikemalt, võid seda hoida ka sügavkülmas. Viimasel juhul tuleks matcha pakk enne selle avamist toatemperatuurini soojendada.