Matcha on Jaapanist pärit roheline pulbertee, mis valmistatakse varjus kasvatatud teepõõsa (Camellia sinensis) lehtedest ja mida tarbitakse kogu leht pulbrina.
Tänu sellele sisaldab matcha rohkem antioksüdante, L-teaniini ja kofeiini kui tavaline roheline tee ning annab ühtlasema energiataseme.
Tänu sellele sisaldab matcha rohkem antioksüdante, L-teaniini ja kofeiini kui tavaline roheline tee ning annab ühtlasema energiataseme.
Matcha tee on unikaalne rohelise tee pulber, millest on sajandite vältel kujunenud üks Jaapani kultuuritraditsioonide pärle. Muuhulgas põhinevad matcha rohelisele teele ka üle maailma tuntud traditsioonilised Jaapani teetseremooniad. Traditsiooniline teetseremoonia on eriline Jaapani kultuurinähtuste püramiidi tippu kuuluv rituaal, mida edaspidi teile kindlasti ka lähemalt tutvustame.
Kui teisi rohelisi teesid kasvatatakse ka mujal maailmas, siis autentset matchat toodetakse traditsioonilisel kujul eelkõige Jaapanis. Matchal on olnud oluline roll Jaapani kultuuris juba alates 12. sajandist. Jaapani teemeistrid on arendanud matcha kasvatamise ja töötlemise täiuslikkuseni.
Tegelikkuses ulatub matcha ajalugu aga mainitud 12. sajandist veelgi kaugemale. Juba 8. sajandil omandasid Hiina mungad rohelise tee lehtede töötlemise kunsti. Ajaloolised allikad räägivad, et 1190. aasta paiku külastas Jaapani budistist munk Eisai Myoan Hiinat ning armus sealsetesse teerituaalidesse. Tema oligi esimene, kes matcha endaga Jaapanisse kaasa tõi.
Matcha levis kiirelt budistlikesse mungakloostritesse üle Jaapani – niipea, kui kloostrites elunevad mungad avastasid, et tee aitab neil mediteerimise ajal ärkvel püsida ja paremini keskenduda.
Kui teisi rohelisi teesid kasvatatakse ka mujal maailmas, siis autentset matchat toodetakse traditsioonilisel kujul eelkõige Jaapanis. Matchal on olnud oluline roll Jaapani kultuuris juba alates 12. sajandist. Jaapani teemeistrid on arendanud matcha kasvatamise ja töötlemise täiuslikkuseni.
Tegelikkuses ulatub matcha ajalugu aga mainitud 12. sajandist veelgi kaugemale. Juba 8. sajandil omandasid Hiina mungad rohelise tee lehtede töötlemise kunsti. Ajaloolised allikad räägivad, et 1190. aasta paiku külastas Jaapani budistist munk Eisai Myoan Hiinat ning armus sealsetesse teerituaalidesse. Tema oligi esimene, kes matcha endaga Jaapanisse kaasa tõi.
Matcha levis kiirelt budistlikesse mungakloostritesse üle Jaapani – niipea, kui kloostrites elunevad mungad avastasid, et tee aitab neil mediteerimise ajal ärkvel püsida ja paremini keskenduda.
Sajandite möödudes suurenes Hiinas teiste teede populaarsus ja matcha osatähtsus vähenes oluliselt. Samal ajal sai matchast Jaapani kultuuri kese koos juba nimetatud teetseremoonia ehk chadoga. Jaapani teemeistrid arendasid selle erilise tee käitlemise meetodid täiuslikkuseni: matcha rohelise tee taimi kasvatatakse varjus, lehed korjatakse käsitsi, need kuivatatakse päikese käes, enne töötlemist eemaldatakse väädid ja varred ning teelehed jahvatatakse kiviveskites peeneks pulbriks. Ammustel aegade omandatud oskusi on meistrid läbi sajandite põlvkondade viisi edasi kandnud kuni tänasesse päeva välja.
Matcha eristub teiste roheliste teede seas nii oma välimuse kui maitse poolest. Matcha on erkrohelise värvusega ja erilise, intensiivse umami*-maitsega.
*Umami ehk viies põhimaitse on sõnalaen jaapani keelest ja seda võib tõlkida kui „meeldiv hõrk maitse“.
Matcha tee ei ole kunagi varem olnud populaarsem ega laiemalt levinud kui praegu, mil kogu maailm on selle Jaapani aarde enda jaoks avastanud. Võime üksnes rõõmu tunda, et matcha saab järjest tuttavamaks ka eestlastele. Meie e-poest saate osta vaid kõige kvaliteetsemat: tarnime matcha teed otse selle sünnikohast Jaapanist Shizuokast.
KKK matcha kohta
Mis on matcha?
Matcha on Jaapanist pärit roheline pulbertee, mis valmistatakse varjus kasvatatud teelehtedest ja mida tarbitakse kogu leht pulbrina.
Kust pärineb matcha?
Matcha sellisel kujul, nagu me seda täna tunneme, pärineb Jaapanist. Selle juured ulatuvad küll Hiinasse, kuid Jaapanis arendati matcha kasvatamine ja valmistamine täiuslikkuseni.
Kas matcha on tervislikum kui tavaline roheline tee?
Üldjuhul jah, sest matcha puhul tarbitakse kogu teeleht pulbrina, mis tähendab rohkem antioksüdante ja teisi kasulikke ühendeid.
Kas matcha sisaldab kofeiini?
Jah, matcha sisaldab kofeiini, kuid tänu L-teaniinile imendub see aeglasemalt ja annab ühtlasema energialaengu kui kohv.
Kas matcha sobib igapäevaseks tarbimiseks?
Enamiku inimeste jaoks sobib 1–2 tassi matchat päevas. Kofeiinitundlikud peaksid kogust jälgima.